Bioavfall och animaliska biprodukter
Sedan den 1 januari 2024 ska alla sortera ut sitt bioavfall och förvara detta skilt från annat avfall. Detta gäller både verksamheter och hushåll.
Fraktioner av bioavfall som ska sorteras ut
Enligt Avfallsförordningen (2020:614)3 kap. 1 § ska den som har bioavfall sortera ut följande avfallsslag och förvara dem skilda från varandra och annat avfall:
- park- och trädgårdsavfall som innehåller parkslide eller invasiva arter enligt EU-förteckningen,
- annat park- och trädgårdsavfall,
- biologiskt nedbrytbart köks- och livsmedelsavfall. Utsorteringskravet omfattar även ätlig olja och flytande fett men inte annat flytande bioavfall. OBS! Detta är ett kommunalt avfall fram tills att Naturvårdsverkets vägledning förändrats gällande ansvaret.
Övrigt gäller att den som har en förpackning som innehåller bioavfall ska se till att förpackningen skiljs från sitt innehåll. Detta gäller även då förpackningar som innehåller flytande bioavfall till exempel flytande ätligt fett.
Animaliska biprodukter (ABP)
Utöver sortering av bioavfall finns det också animaliska biprodukter (ABP) från djurriket som kan orsaka smitta eller olägenhet. Exempel på ABP är kött, fisk och ägg.
När en produkt identifierats som en animalisk biprodukt ska det tas om hand på rätt sätt.
Kategorier
ABP delas in i 3 risknivåer och tas om hand på olika sätt beroende på vilken kategori den tillhör. Kategori 1 bedöms ha den största smittorisken och sedan i fallande skala ner till kategori 3:
- Kategori 1: Slakt och styckningsmaterial.
- Kategori 2: Animaliska produkter som innehåller höga halter av patogener till exempel salmonella i köttfärs.
- Kategori 3: Spill från till exempelvis chark, delikatess eller matavfall som inte innehåller någon känd smitta.
Alla livsmedelsföretagare ska identifiera vilka ABP som finns i verksamheten och se till att dessa hanteras korrekt. ABP ska förvaras så att det inte finns risk för förväxling av livsmedel eller mellan olika kategorier av ABP.
Alla anläggningar som rötar eller komposterar animaliska biprodukter ska vara godkända av Jordbruksverket.
Kontakt
Miljökontoret
Telefon: 060-19 11 90
E-post: miljonamnden@sundsvall.se
Adress: Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall