Yrkeshögskolan Mitt
Yrkeshögskolan Mitt erbjuder utbildningar som leder till jobb eller en ny karriär genom specialiserad och kvalificerad utbildning.

Våra utbildningar är praktiska, kortare än universitetsutbildningar och tas fram tillsammans med arbetslivet. Det betyder att du lär dig det som efterfrågas på arbetsmarknaden och har goda chanser att få jobb direkt efter examen.
Hos oss kan du utbilda dig inom flera olika yrkesområden som till exempel teknik, vård, ekonomi och IT. De flesta utbildningar innehåller LIA (lärande i arbete), där du får praktisera och lära dig om yrket.
Vi är en del av Vuxenutbildning Sundsvall och vi finns i samma lokaler. Där hittar du även Lärcentrum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och våra studie- och yrkesvägledare
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Vi finns till för dig som vill utvecklas, byta karriär eller snabbt komma ut i arbetslivet. Välkommen att hitta din väg hos Yrkeshögskolan Mitt!
Följ oss på Facebook för att få aktuell information om Yrkeshögskolan Mitt.
www.facebook.com/YhMitt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Här kan du se en film om Yrkeshögskolan Mitt:
Vad är yrkeshögskola?
Yrkeshögskolan är en eftergymnasial utbildning som kombinerar teori med praktik i nära samarbete med arbetslivet. Utbildningarna tas fram tillsammans med arbetsgivare, så att du lär dig det som verkligen behövs på arbetsmarknaden. Företag och arbetsgivare är delaktiga i både planering och genomförande. Du kan möta dem som gästföreläsare, handledare i projekt eller under din LIA (lärande i arbete).
Eftersom behoven på arbetsmarknaden förändras uppdateras utbildningarna regelbundet. Vissa utbildningar försvinner, och nya startar. Det gör att du som studerar får kunskaper som är aktuella och efterfrågade.
Vem passar yrkeshögskolan för?
Yrkeshögskolan passar dig som
- vill skaffa dig en yrkesutbildning och snabbt komma ut i arbetslivet
- redan jobbar, men vill utvecklas eller byta yrkesinriktning.
Vilka utbildningar finns?
Du kan välja mellan program och ibland enstaka kurser på tom plats, vilket betyder om det finns lediga platser kvar på en utbildning efter antagning.
Program
- Pågår oftast i 1–2 år.
- Passar dig som vill utbilda dig till ett nytt yrke.
- Innehåller ofta praktik (LIA).
- De flesta går på heltid, men det finns också deltid.
Enstaka kurser / Kurs på tom plats
Om det finns lediga platser på en utbildning kan du ibland läsa enstaka kurser (om det finns sökbara kurser finns de som sökbara på vår hemsida), vilket kallas kurs på tom plats. Du studerar då tillsammans med de som går hela programmet.
Alla utbildningar berättigar till studiemedel från CSN.
Samarbete med arbetslivet
Vi utvecklar och driver alla våra utbildningar i nära samarbete med representanter från arbetslivet och branschen som utgör en ledningsgrupp. På detta sätt säkerställer vi att utbildningarnas innehåll är anpassat efter de aktuella och efterfrågade kompetens-behoven på arbetsmarknaden. När du tar examen har du därmed den kompetens som arbetslivet efterfrågar. Ledningsgruppen är vår starkaste framgångsfaktor. Tillsammans skapar vi framtidens medarbetare.
Ledningsgruppen är aktivt engagerad i våra utbildningar på flera sätt, bland annat genom att
- forma utbildningen så att den passar de efterfrågade kompetensbehoven
- anta sökande till utbildningen
- utfärdar examens- och utbildningsbevis
- ansvara för att det systematiska kvalitetsarbetet om utbildningen.
Läs mer om ledningsgruppens ansvar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Här kan du se en film som handlar om arbetslivets anknytning:
I lärande i arbetet (LIA) varvas teori med praktik. Under LIA perioden får du träning i yrkesrollen och kontakter i arbetslivet som ofta leder till jobb efter examen.
Under LIA-perioden utbildas du på en arbetsplats med stöd av en handledare. Det innebär att du får använda och utveckla det du har lärt dig i skolan i en verklig arbetsmiljö. Du får också prova på din framtida yrkesroll redan innan utbildningen är avslutad.
Din handledare visar dig hur du gör de praktiska uppgifterna som du tidigare har lärt dig teoretiskt i skolan. Men även under LIA perioderna behöver du ha koll på den teoretiska delen då det är grunden för det arbete du gör på plats, och det är viktigt att reflektera över arbetsplatsen och de uppgifter du har haft efter avslutad LIA period.
Du är försäkrad under hela LIA perioden, både på arbetsplatsen och under resor till och från jobbet. LIA är en kurs och du får betyg, precis som i övriga kurser i utbildningen.
Viktigt att känna till om LIA
1. LIA är en del av utbildningen
LIA är i de flesta av våra utbildningar en obligatorisk kurs med fastställda mål som ska uppfyllas. Du måste klara kursen för att få examen. Du kan läsa under varje enskild utbildning om LIA ingår eller inte.
2. Du är student – inte anställd
Du är på LIA som studerande, inte som anställd. Du får ingen lön, men du omfattas av skolans försäkring och kan få studiemedel från CSN.
3. Du ansvarar själv för att vara aktiv
Under LIA förväntas du ta ansvar, visa engagemang och följa både utbildningens mål och arbetsplatsens rutiner. Du ska föra loggbok eller annan dokumentation, som ofta krävs för bedömning.
4. LIA-platsen ska godkännas
Skolan kan hjälpa till med kontakt till arbetsplatser, men du behöver också ansvara själv för att hitta en LIA-plats. Den måste godkännas av utbildningen innan du börjar.
5. Betyg och bedömning
Din handledare och din utbildningsledare samarbetar kring bedömningen. Reflektion, måluppfyllelse och arbetsinsats vägs in i betyget.
6. LIA kan leda till jobb
Många får sitt första jobb tack vare sin LIA. Det är ett bra tillfälle att visa vad du kan och knyta kontakter i branschen.
Du kan läsa mer om LIA på Myndigheten för yrkeshögskolan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Våra utbildningar står under statlig tillsyn och kvalitetsgranskning av Myndigheten för yrkeshögskolan (Myh). De ansvarar för yrkeshögskolan i Sverige och deras uppdrag är att se till att utbildningarna håller hög kvalitet och att de matchar arbetslivets behov.
Myndigheten gör bland annat följande:
- Beslutar vilka utbildningar som får ingå i yrkeshögskolan.
- Ger pengar (statliga medel) till utbildningsanordnarna.
- Följer upp hur utbildningarna fungerar.
- Granskar kvaliteten på utbildningarna.
- Tar fram statistik.
- Utövar tillsyn och hanterar klagomål på de utbildningar som ligger inom deras ansvarsområde.
- Ser till att utbildningarna anpassas efter arbetsmarknadens behov.
Myndigheten är också Sveriges kontaktpunkt för EQF (European Qualifications Framework) som är det europeiska systemet för att jämföra utbildningar och yrkeskvalifikationer inom EU.
Kvalitetsgranskning
Myndigheten för yrkeshögskolan genomför systematiska kvalitetsgranskningar av utbildningar för att förbättra och utveckla utbildningarnas kvalitet i enlighet med de mål som fastställs i regelverket.
Varje granskning leder till ett beslut som innehåller myndighetens bedömning samt eventuella rekommendationer och krav på utveckling och förbättring av utbildningen.
Genom dessa insatser arbetar Myndigheten för yrkeshögskolan för att säkerställa att utbildningar inom sitt ansvarsområde håller hög kvalitet och möter arbetslivets behov av kompetens.
Du kan läsa mer hur kvalitetsgranskningen går till på Myndigheten för yrkeshögskolan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.