Studerandehandboken
Här hittar du allt du behöver veta inför och under dina studier
Yrkeshögskolan Mitt (YH Mitt) är en del av den kommunala vuxenutbildningen i Sundsvall. Våra ljusa fina lokaler ligger på 5:e våningen på Sidsjövägen 5 på Mittuniversitetets campusområde. Vi erbjuder 8 olika utbildningar:
- Arbetsmiljöingenjör
- Informationssäkerhetsspecialist
- Logistiksamordnare
- Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör
- Paralegal – Juridisk handläggare
- Redovisningsekonom med lönekompetens
- Specialistundersköterska - barnsjukvård
- Säkerhetssamordnare.
Paralegal, Redovisningsekonom och Logistiksamordnare är platsbundna utbildningar, de övriga är distansutbildningar.
I den här studerandehandboken har vi samlat en mängd information som du som studerande hos oss behöver känna till. Eftersom många av våra studerande kommer från andra delar av landet har vi också tagit med lite tips om Sundsvall.
Vi hoppas att du ska trivas hos oss och önskar dig stort lycka till med dina studier!
Drogpolicy
På Yrkeshögskolan Mitt i Sundsvall är det inte tillåtet att använda alkohol, narkotika eller andra droger. Det är alltså förbjudet att vara påverkad av alkohol, narkotika
eller andra droger under skoltid. Detta gäller samtliga studeranden och personal vid Vuxenutbildningen. Alla har ett eget ansvar att detta följs.
Den som inte följer detta ska erbjudas möjlighet till stöd och hjälp för att komma tillrätta med sitt problem, men måste då vara delaktig i de krav som skolan ställer.
Om du misstänker att någon under skoltid är påverkad av alkohol, narkotika eller andra droger, ska du kontakta din lärare/utbildningsledare eller
rektor. Det kan då bli aktuellt med att skolan gör ett drogtest på personen som är misstänkt. Är du påverkad av alkohol, narkotika eller andra droger riskerar du att bli av med din studieplats på Yrkeshögskolan Mitt.
Rökning
Rökning är ej tillåtet i skolans lokaler eller inom skolområdet.
Likabehandlingsplan
Alla på skolan har samma rättigheter och alla ska därför behandlas lika oavsett:
- om det är en kvinna eller en man,
- om personen har könsöverskridande identitet,
- personens sexuella läggning,
- vilket land man kommer ifrån (etnicitet),
- vilken religion eller tro man har,
- funktionshinder eller ålder.
På Yrkeshögskolan Mitt är det inte tillåtet att behandla någon illa fysiskt eller psykiskt. Det är alltså förbjudet att inte behandla alla på samma sätt och du får inte behandla någon på ett negativt sätt. Alla ska respektera varandra och alla ska känna sig trygga på skolan. Det betyder att skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling. Ett exempel på diskriminering kan vara att en person, på grund av ett funktionshinder som personen har, inte får tillträde till skolan eller att skolan inte tar hänsyn till de särskilda behoven som en funktionshindrad person kan ha, för att kunna delta i skolarbetet.
Kränkande behandling betyder att du upplever något som är nedvärderande mot din person. Det är alltså en subjektiv bedömning. Det är inte själva handlingen som avgör om den är kränkande, utan om en handling upplevs som kränkande av den som utsätts för den.
Alla på skolan är skyldiga att uppmärksamma och ingripa vid alla former av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Om du eller någon annan utsätts för kränkande behandling så ta kontakt med din lärare, socialrådgivare eller rektor.
Om du kränker någon riskerar du att bli av med din studieplats.
Försäkring
Du är olycksfallsförsäkrad till och från skolan och under skoltid. Det gäller oavsett vilken utbildning eller kurs du läser, eller studieform. Det gäller även dig som inte är folkbokförd i Sundsvall men studerar inom vår verksamhet.
Om något händer dig på väg till eller från skolan, eller under skoltid och du drabbas av en kroppsskada så kan du ha rätt till ersättning för sjukhusvård, tandskadekostnader, rehabilitering och resekostnader. Läs mer om kommunens olycksfallsförsäkring och hur du anmäler skada.
Vänd dig till din utbildningsledare om du behöver hjälp med att anmälan.
Brand och utrymning
I samtliga lokaler finns anslag uppsatta som visar vilken utrymningsplan som gäller om vi av någon anledning skulle behöva utrymma lokalerna. Det är mycket viktigt att du tar del av dessa så att du vet vad som gäller om något skulle hända. Ta även för vana att kontrollera vart närmaste brandsläckare finns placerad.
Utrymningsövningar sker regelbundet under året.
Hjärtstartare
I Vuxenutbildningens lokaler på Navigator, Lasarettsvägen 19, så finns en hjärtstartare placerad precis intill receptionen vid huvudentrén.
Studie- och yrkesvägledning
Du är alltid välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare om du har frågor om dina studier. Mejla till vagledningscentrum@sundsvall.se eller boka en tid hos en vägledare om du önskar ett vägledningssamtal. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Lärcentrum
Lärcentrum är en resurs och en service till alla vuxna i Sundsvalls kommun som studerar eller som vill börja studera. Den är till för dig som studerar på till exempel komvux, yrkeshögskola, folkhögskola, uppdragsutbildning eller universitet. Det spelar ingen roll om du studerar på plats eller på distans
– Lärcentrum Sundsvall är till för alla! Allt som finns på Lärcentrum Sundsvall är gratis och det är dina behov som styr.
I nuläget erbjuder Lärcentrum Sundsvall enbart digitalt stöd. Det betyder att du kan få hjälp genom telefon, mejl eller online.
På Lärcentrum kan du få hjälp:
- med att förstå dina uppgifter
- med att planera dina studier
- i olika ämnen av behöriga lärare
- med tekniken
- att komma igång
- med studiemotivation.
När du ringer eller mejlar till Lärcentrum får du svar av Linda Viklund eller Polina J. Larsson. De samordnar arbetet på Lärcentrum. Du når dem på 060-194740 eller via mejl på larcentrum@sundsvall.se
Film om Lärcentrum i Sundsvall.
Stöd till studerande
På vuxenutbildningen arbetar specialpedagog, speciallärare och socialrådgivare. De arbetar tillsammans med lärarna för att alla som studerar ska få det stöd de behöver för att klara sina studier. Kontakta Alexandra Sällvin, specialpedagog, via mejl alexandra.sallvin@sundsvall.se
Bibliotek
Skolan har inget eget bibliotek men du kan låna böcker både på Sundsvalls stadsbibliotek som ligger i Kulturmagasinet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Mittuniversitetets bibliotek
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Klagomålshantering
Dina klagomål och synpunkter hjälper oss att hela tiden bli bättre och om du tycker att vi fattat ett felaktigt beslut kan du överklaga det. Det finns flera sätt att framföra klagomål och synpunkter. Läs mer om hur du lämnar in klagomål och synpunkter.
Lokaler
I Yrkeshögskolan Mitts lokaler på Sidsjövägen 5 finns sex fullstora klassrum och en stor gemensam yta med flera mikrovågsugnar, kaffemaskin, vattenkokare och kylskåp.
Eftersom vi tillhör den kommunala vuxenutbildningen i Sundsvall händer det också att vi har undervisning förlagd till vuxenutbildningens övriga lokaler på Lasarettsvägen 19. Även där finns tillgång till elevmatsal med samma utrustning.
Du behöver ta med egna bestick, tallrik och mugg om du vill fika/äta i våra egna lokaler. På Sidsjövägen 5 kan dessa förvaras i en uppmärkt låda i köket.
Skrivare och kopiatorer
I våra lokaler på Sidsjövägen 5 finns tillgång till skrivare och kopiator. Observera att det dock endast är tillåtet att skriva ut/kopiera nödvändigt material för den utbildning du är antagen till. Det är inte tillåtet att kopiera text från kurslitteratur eller annan lånad litteratur.
Lunch
Om du inte väljer att ta med dig egen lunch och äta i våra lokaler så finns det några alternativ i nära anslutning till våra lokaler på Sidsjövägen 5:
- Restaurang Åkroken
- Big Boy
- Stair Metro
- Restaurang Libanon.
Om du har lektioner/föreläsningar på Lasarettsvägen 19 finns det flera olika lunchalternativ på Sundsvalls sjukhus som ligger i anslutning till vuxenutbildningens lokaler.
Parkering
Mitt emot våra lokaler på Sidsjövägen 5 finns en stor grusparkering som heter “Förrådet”. De tre raderna närmast järnvägen är besökandeparkering och du betalar via appen “Parkster”. Det finns även besökandeparkeringar på Grönborgsgatan, även där är det betalning med “Parkster” som gäller.
Om du har lektioner/föreläsningar på Lasarettsvägen 19 så finns en stor besöksparkering mellan sjukhuset och vuxenutbildningens lokaler.
Värdesaker
Du är själv ansvarig för eventuella värdesaker du tar med dig till våra lokaler, vi har tyvärr inte möjlighet att erbjuda några låsbara skåp.
Skyddad identitet
Vi har studeranden som lever med skyddad identitet det är därför inte tillåtet att filma eller fotografera i våra lokaler. Om du har skyddad identitet är det bra om du tar kontakt med skolans rektor innan du påbörjar studierna så att vi kan vidta eventuella nödvändiga åtgärder när du ska registreras i våra system.
Om Sundsvall
Sundsvalls kommun har ca 99 500 invånare. Stadens centrum går under namnet Stenstan och här finns ett stort antal krogar, pubar, barer, caféer och restauranger. Sundsvall blev nyligen utnämnd till Sveriges vackraste stad.
Strax norr om Sundsvall finns det populära köpcentrumet Birsta med 18 miljoner besökare per år och mer än 200 butiker. Flera gånger har Birsta City utnämnts till Sveriges populäraste köpcentrum.
Resa i Sundsvall
Om du kommer med tåg eller buss till Sundsvall så kommer du till resecentrum och därifrån är det endast en kort promenad till Stenstan. Lokala bussarna i Sundsvall trafikeras av Din Tur. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bo i Sundsvall
Det finns ett stort utbud av boendealternativ i Sundsvall. Allt ifrån vandrarhem till hotell i olika prisklasser. Som studerande på Yrkeshögskolan Mitt har du 15% rabatt på boende på Sidsjö Hotell & Konferens.
Äta & fika i Sundsvall
Sundsvall har ett mycket stort utbud av restauranger och caféer. Spanskt, italienskt, indiskt, libanesiskt, svensk husmanskost, avsmakningsmenyer, tapas, pizza, hamburgare... Kort sagt: här finns något för alla!
Fritid i Sundsvall
Genom sitt läge i dalgången mellan de två bergen Södra och Norra stadsberget och ett par andra mindre berg har Sundsvall stora gröna strövområden på olika platser runt staden.
På Norra Stadsberget finns strövområden och friluftsmuseet Norra Berget och på Södra Stadsberget finns skidanläggningar och motionsspår.
Staden har också ett tjugotal parker och rekreationsområden av olika storlek. Ett grönt stråk går genom Sundsvall längs Selångersån från skogen kring Selångersfjärden söder om Bergsåker, längs åns södra sida till Åkroken där grönområdet går över på åns norrsida och vidare genom parkerna Åparken, Badhusparken och till sist Norrmalmsparken varefter ån rinner ut i Sundsvallsfjärden.
2 kilometer utanför Sundsvalls centrum finns Sidsjö naturreservat med badbryggor och eldstäder på flera platser runt sjön. Där finns även en av stadens två slalombackar och utgångspunkt för många skidspår av varierande längd.
Besök VisitSundsvall på nätet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller Stenstan Visitor Center vid Stora Torget i Stenstan för mer information