Tillgänglighetsredogörelse
Här hittar du tillgänglighetsredogörelsen för Sundsvalls kommuns offentliga webbplats, sundsvall.se.
Tillgänglighet för sundsvall.se
Tillgänglighetsredogörelsen beskriver hur sundsvall.se uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, eventuella kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem.
Webbplatsen offentliggjordes den 17 maj 2022.
Hur tillgänglig är webbplatsen?
Delar av webbplatsen är inte helt tillgängliga.
Länkarna nedan leder till avsnitt som beskriver vilka problem att uppfatta, hantera eller förstå webbplatsen du kan möta i olika situationer.
- Utan synförmåga
- Utan hörsel
- Nedsatt hörsel
- Nedsatt rörlighet eller motorik
- Nedsatt färgseende
- Nedsatt kognition
- Nedsatt synförmåga
Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet
Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, lämna synpunkt via Synpunkt Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. så att vi får veta att problemet finns.
Du kan också kontakta oss om digital tillgänglighet via:
- E-post: sundsvalls.kommun@sundsvall.se
- Telefon: 060-19 10 00
Tillsyn
Myndigheten för digital förvaltning har ansvaret för tillsyn över lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.
Om du inte är nöjd med hur vi hanterar ditt påpekande om bristande webbtillgänglighet eller din begäran om tillgängliggörande av innehåll kan du anmäla till Myndigheten för digital förvaltning Länk till annan webbplats..
Detaljerad information om webbplatsens tillgänglighet
Den här webbplatsen är delvis förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Vi beskriver otillgängliga delar nedan.
Tryckt presentationsmaterial, exempelvis broschyrer, foldrar och affischer kan vara otillgängliga pdf:er. Vi har ingen dokumentation på vilka brister dessa pdf:er kan innehålla. Denna information finns då publicerad som html på en webbsida. Pdf:er som inte är tillgängliga ska raderas eller bytas ut till en tillgänglig version senast april 2026.
Dokument som tillhör våra författningssamlingar behöver enligt lag publiceras på webben. Dessa dokument är inte tillgänglighetsanpassade men kommer successivt att bli det.
Innehåll som inte är tillgängligt
Det innehåll vi beskriver här är på ett eller annat sätt inte tillgängligt.
Vad kan du göra om du inte kan använda delar av webbplatsen?
Om du behöver innehåll från webbplatsen som inte är tillgängligt för dig, men som är undantaget i lagen, kontakta oss genom rapportfunktionen ovan.
Bristande förenlighet med lagkraven
Användning utan synförmåga
Det här kan orsaka svårigheter för dig som är gravt synskadad och använder en skärmläsare:
- Bilder kan ha textalternativ som beskriver motivet i bilden, i stället för den information bilden förmedlar. En del textalternativ är snarare bildtexter.
- En del bilder som främst är dekorativa har textalternativ som beskriver innehållet, på ett sätt som kan vara förvirrande vid uppläsning.
- På "Anslagstavlan" är varje sökträff en rubrik, trots att den bara följs av ett datum.
- I sidfoten är listan med länkar under "Kontakta oss" inte märkt som en lista. Det gäller även länkarna till sociala medier på evenemangssidan.
- Citat är inte märkta som sådana i nyhetssidor, så en skärmläsare kan inte förmedla det.
- Information som inte är listor, till exempel kontaktinformation, är ändå märkt som listor på många sidor.
- I vissa nyhetsartiklar kan det finnas tomma rader i stället för styckeindelning och rubriker kan sakna rubrikmärkning, så att en skärmläsare inte kan skilja dem från brödtexten.
- På startsidan finns en länk för att hoppa till sidans början. Den ligger inte sist i innehållet, utan ganska nära början, där den inte gör någon nytta.
- Använda Home-tangenten för att komma till början av sidan.
- På startsidan finns en länk för att hoppa till sidans början. Den ligger inte sist i innehållet, utan ganska nära början, och får därför fokus vid helt fel tillfälle om du navigerar med Tabb.
- Länken till översättningar i sidhuvudet har engelsk text, men är inte uppmärkt som engelska och kan därför uttalas som trans-la-te av skärmläsare.
- I navigeringen "Sektionsmeny" på vissa sidor har en del element knappar för att fälla ut och fälla ihop undersidor till en sida. Knapparna byter namn mellan "Expandera undersidor..." och "Fäll ihop undersidor...", samtidigt som de också växlar tillstånd mellan "stängd" och "expanderad". Det kan vara lite förvirrande.
- Mediespelaren (YouTube) som används för webb-tv saknar funktion för att läsa upp undertexter och även för att förmedla dem till skärmläsare för att presentera dem som punktskrift.
Användning utan hörsel
Det här kan orsaka svårigheter för dig som är döv:
- Inspelade kommunfullmäktigemöten kan ta några dagar att texta. Den kan även finnas enstaka äldre inspelningar som inte är textade.
Användning med nedsatt hörsel
Det här kan orsaka svårigheter för dig som har nedsatt hörsel:
- Inspelade kommunfullmäktigemöten kan ta några dagar att texta. Den kan även finnas enstaka äldre inspelningar som inte är textade.
Användning med nedsatt rörlighet eller motorik
Det här kan orsaka svårigheter för dig som har svårt att använda mus, pekskärm eller tangentbord:
- På startsidan finns en länk för att hoppa till sidans början. Den ligger inte sist i innehållet, utan ganska nära början, där den inte gör någon nytta.
- Använda Home-tangenten för att komma till början av sidan.
- På startsidan finns en länk för att hoppa till sidans början. Den visas längst ned på sidan, men ligger inte sist i innehållet utan ganska nära början, och får därför fokus vid helt fel tillfälle om du navigerar med Tabb.
- Använd Home-tangenten för att navigera till sidans början.
- Många knappar har både en ikon och text. På grund av hur ikonerna läggs in kan de ge problem vid röststyrning, eftersom ett icke uttalbart tecken kommer först i knappens namn.
- I chattboten under Vuxenutbildning finns tre knappar med vanliga frågor, som förmedlar fel namn till hjälpmedel. Namnen inleds med euro-tecken och går knappast att gissa om du använder röststyrning.
- Använd grid-funktionen i röststyrningsverktyget för att aktivera knapparna.
- I mediespelaren under webb-tv finns en länk som ser ut att heta "Titta på YouTube". Namnet som hjälpmedel ser, och som du behöver använda vid röststyrning, är dock "Visa på YouTube".
- Om du använder röststyrning: I vänstermenyn på vissa sidor finns det element med en plus-knapp för att fälla ut undersidor. Knapparna har namn som "Expandera undersidor för sidan...". När du tryckt på knappen visas ett minustecken i stället och namnet ändras till "Fäll ihop undersidor för sidan...".
Användning med nedsatt färgseende
Det här kan orsaka svårigheter för dig som har nedsatt färgseende:
- Länkarna till sökresultatsidor på "Anslagstavlan" är inte understrukna. Det är däremot numret på den aktuella sidan, som inte är en länk. Detta kan vara förvirrande.
- Vissa inspelningar på webb-tv-sidan har text ovanpå en fotografiskt bild, där delar av texten kan vara svår att urskilja där bakgrunden har nästan samma färg. På sidor under Vuxenutbildning finns bilder där text är svår att läsa på grund av otillräckligt kontrast mot bakgrunden.
- Under Vuxenutbildning finns infografik i form av bilder med text i. Texten är delvis svårläst på grund av dålig kontrast. Färginställningar i webbläsaren kan inte avhjälpa problemet eftersom det inte är text, utan bilder av text.
- I mediespelaren för webb-tv har den stora "play"-knappen en fokusmarkering som är svår att se.
Användning med nedsatt kognition
Om du har svårt att läsa eller skriva, eller att förstå svåra ord, kan det som står i listan här nedanför göra det svårt att använda webbplatsen.
Du kan också uppleva problem om du har svårt att koncentrera dig eller fokusera, eller om du snabbt blir trött.
- Länkarna till sökresultatsidor på "Anslagstavlan" är inte understrukna. Det är däremot numret på den aktuella sidan, som inte är en länk. Detta kan vara förvirrande.
Användning med nedsatt synförmåga
Det här kan orsaka svårigheter för dig som har en måttlig synnedsättning och använder zoom eller förstorande hjälpmedel:
- Vissa inspelningar på webb-tv-sidan har text ovanpå en fotografiskt bild, där delar av texten kan vara svår att urskilja där bakgrunden har nästan samma färg. På sidor under Vuxenutbildning finns bilder där text är svår att läsa på grund av otillräckligt kontrast mot bakgrunden.
- Under Vuxenutbildning finns infografik i form av bilder med text i. Bilderna har låg upplösning och blir suddiga vid förstoring.
- I mediespelaren för webb-tv har den stora "play"-knappen en fokusmarkering som är svår att se.
- Om du ställt in en större textstorlek i webbläsarens inställningar kan navigeringsmenyn överst på sidorna bli svårläst i vissa fönsterbredder.
Innehåll som inte omfattas av lagkraven
Om du behöver få tillgång till informationen vi beskriver här nedanför, men inte kan ta del av den på grund av en funktionsnedsättning, har du rätt att begära att få ta del av den på ett sätt som är tillgängligt för dig. Det gör du genom kontaktfunktionen ovan.
Digital service från tredje part
Webbtjänster från tredje part, som vi inte finansierar eller styr över, är undantagna från lagen. Det gäller följande innehåll:
Möteshandlingar med tillhörande tjänsteskrivelser och bilagor publiceras som otillgängliga pdf:er, enligt 9 § DOS-lagen om externt innehåll som står utom kommunens kontroll.
Hur vi testat webbplatsen
Useit Consulting AB har gjort en oberoende granskning.
Om du vill veta mer, se denna beskrivning av granskningsmetoden på Testplattform för digital tillgänglighet, Useit. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Senaste bedömningen gjordes den 26 februari 2024. Redogörelsen uppdaterades den 1 augusti 2024.
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Kommun och politik
- Anmälan om misstänkt bidragsbrottLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansök om kulturstipendiumLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansök om medel ur stiftelseLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Begäran om registerutdrag enligt dataskyddsförordningen (GDPR)Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Begäran om skadestånd efter skadaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Debiteringsunderlag Bevakning efter avslutad räddningsinsatsLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kopia av allmän handling från kommunarkivetLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Lämna synpunktLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Nominera till stipendium eller utmärkelseLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Passerkort till förhyrda kommunala lokalerLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Personuppgifter förtroendevaldaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Samtycke för bild, film eller ljudupptagning i kommunal verksamhet och sociala medierLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ställ fråga till kommunfullmäktigeLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Sundsvalls kommuns officiella anslagstavlaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- SundsvallsförslagetLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Tyck till om webbplatsenLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster