Behöver du en god man eller förvaltare
Behöver du en god man eller förvaltare kan du själv eller någon i din familj eller närmaste släkt ansöka. Söker du åt någon annan gör du i stället en anmälan.
För att en person ska kunna få en god man eller förvaltare krävs att det finns ett hjäpbehov som beror på en kognitiv nedsättning.
Om hjälpbehovet kan lösas på annat sätt ska inte en god man eller förvaltare förordnas.
Hjälpbehovet kan till exempel istället lösas genom utfärdande av fullmakt, framtidsfullmakt, genom anhörigbehörighet eller genom andra insatser som samhället erbjuder.
Framtidsfullmakt
En framtidsfullmakt ska skrivas när man har förmågan att förstå i behåll. I en framtidsfullmakten skriver man ner vem man vill ska ta hand om ens angelägenheter och vilka angelägenheter då man inte längre har förmåga att göra det. För att framtidsfullmakten ska vara giltig krävs att viss formalia är uppfylld.
Här kan du läsa mer om framtidsfullmakt: www.swedishbankers.se/for-bankkunder/bankarenden-for-annans-rakning/bankarenden-for-annans-rakning/
Anhörigbehörighet
Som anhörig kan du hjälpa till med den löpande ekonomin utan att vara god man eller ha fullmakt med stöd av ”Anhörigbehörigheten”. Om det finns behov av hjälp utöver den dagliga ekonomin kan det istället behövas en god man.
För att behörigheten ska gälla, krävs att den som behöver hjälpen har tappat förmågan att ha hand om sina angelägenheter efter sin 18 årsdag. Det ska vara uppenbart att din anhörige har tappat förmågan att ta hand om sina angelägenheter. Om det är tveksamt går det inte att använda anhörigbehörigheten.
Exempel på vad anhörigbehörigheten kan omfatta
- Betala löpande räkningar
- Mer engångsbetonade utgifter till exempel kostnader för läkarbesök, tandvård, fritidsaktiviteter och nöjen
- Inköp av vissa kapitalvaror, till exempel kyl, frys, spis och TV
- Inkomstdeklarera
- Ansöka om sociala förmåner, till exempel bostadsbidrag
- Ombesörja nödvändiga reparationer som hör till boendet
- Göra uttag från den enskildes bankkonton och även inbetalningar via bank och postgiro
- Sätta in kontanta medel hos bank
- Vissa överföringar mellan konton
- Reklamera en felaktig produkt
- Säga upp avtal som faller inom behörigheten
- Bestrida betalningsansvar för sådant som faller inom behörigheten
- Lämna pengar till kontaktperson på ett särskilt boende, för att sköta vissa nödvändiga utgifter såsom till kläder eller hygienartiklar
Så här gör du för att ta anhörigbehörigheten i anspråk
Läs först mer om anhörigbehörigheten på www.swedishbankers.se/for-bankkunder/bankarenden-for-annans-rakning/bankarenden-for-annans-rakning
Prata sedan med din anhöriges bank för att få veta hur du ska ta anhörigbehörigheten i anspråk.
Uppdraget som god man eller förvaltare kan bestå av tre olika delar. Tingsrätten beslutar vilka delar som ska ingå i gode mannens eller förvaltarens uppdrag.
Förvalta egendom
Den gode mannen eller förvaltaren sköter ekonomin och ser till att räkningar betalas, kontrollerar att det finns nödvändiga försäkringar, ser till att kapital förvaltas på ett tryggt sätt, ser till att det finns fickpengar eller hjälper till att reda upp skulder.
Bevaka rätt
En god man eller förvaltare bevakar personens rättigheter och skyldigheter i samhället. Till exempel ansöker om färdtjänst eller bostadsbidrag, överklagar beslut, företräder i dödsbo, bevakar intressen vid ett arvskifte eller annan rättslig situation.
Sörja för person
En god man eller förvaltare ser till att personen får den vård- och omsorg denne behöver och har rätt till. Till exempel rätt boende, daglig sysselsättning och hemtjänst.
- Informationsbroschyr om godmanskap/förvaltarskap för vuxna personer över 18 årPdf, 370 kB, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.
- Rollkoll, ett material om god man och förvaltare i relation till andra aktörer, Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare Länk till annan webbplats.
Exempel på vad en god man eller förvaltare inte kan hjälpa till med
- Handla
- Hämta ut mediciner
- Städa, vattna blommor, byta gardiner
- Promenera, gå ut och fika eller
- Påminna om möten
- Uppmuntra till att söka jobb
- Följa med på läkarbesök
- Upprätta testamente
En del av dessa behov ska tillgodoses av andra aktörer som till exempel anhöriga, boendepersonal, boendestöd, personlig assistent eller kontaktperson. Se broschyren Rollkoll.
Att få god man är frivilligt, vilket innebär att den som behöver god man ska tacka ja till hjälpen skriftligen. Undantag görs om personens tillstånd är sådant att det inte går att få ett godkännande, vilket ska styrkas genom läkarintyg. En god man behöver huvudmannens (det är den person som får hjälp av en god man) samtycke till de åtgärder som gode mannen utför i uppdraget. Huvudmannen behåller sin rättshandlingsförmåga och kan själv bestämma, ingå avtal och liknande.
Ett förvaltarskap är en mer ingripande skyddsåtgärd och en person kan få en förvaltare mot sin vilja. Det krävs alltid ett läkarintyg för att det ska kunna bli ett förvaltarskap.
Förvaltarskap ska bara anordnas om det finns en konkret risk att huvudmannen kan bli utnyttjad på grund av sin kognitiva nedsättning. Risken kan bestå i att det finns andra personer som försöker utnyttja huvudmannen eller att huvudmannen själv har ett beteende som gör att hen utsätter sig själv för risk att bli utnyttjad.
En förvaltare får bestämmanderätt i de delar som förvaltarskapet omfattar. Huvudmannen tappar då sin rättshandlingsförmåga och får inte själv rättshandla i de delarna. Till exempl får hen inte längre ta ur pengar, ingå avtal och liknande utan att förvaltaren medger det. Personen som har förvaltare är fortfarande myndig och kan exempelvis rösta.
Att få en förvaltare är en ingripande åtgärd och får bara ordnas om det inte är tillräckligt att ha en god man.
Alla gode män och förvaltare ska årligen redovisa till Överförmyndarkontoret hur de har skött sitt uppdrag.
Skicka in ansökan
Den här ansökan fyller du i om du vill söka god man eller förvaltare till dig själv, någon i din familj eller släkt.
Du som bor i Sundsvall, Timrå och Ånge skickar ansökan till: Sundsvalls Tingsrätt, Box 467, 851 06 Sundsvall
Du som bor i Nordanstigs kommun skickar ansökan till: HälsinglandsTingsrätt, Box 1073, 824 12 Hudiksvall
Samtycke
Ett godmanskap är frivilligt och den som ska ha god man ska samtycka till det. Om personen inte kan samtycka på grund av ditt hälsotillstånd ska det finnas ett läkarintyg som styrker detta.
Personbevis
Skicka alltid med ett familjebevis, det vill säga ett personbevis som visar personens släktförhållanden, då du ansöker eller anmäler behov av god man och förvaltare
Läkarintyg
Om du som behöver god man eller förvaltare inte själv är i stånd att samtycka måste ansökan/anmälan alltid kompletteras med ett läkarintyg. Underlagen för Läkarintyg om godmanskap och Läkarintyg om förvaltarskap finns på Socialstyrelsens hemsida.
- Läkarintyg om godmanskap, socialstyrelsens blankett Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Läkarintyg om förvaltarskap, socialstyrelsens blankett Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Yttrande
Om du som behöver god man inte själv kan samtycka, har din familj eller din närmaste släkt rätt att yttra sig. Yttrandet kan skrivas på ett vanligt papper eller på blanketten Yttrande, och bifogas ansökan eller anmälan.
Eget förslag på god man eller förvaltare
Det är bra om du har ett eget förslag på en god man, eftersom det är mycket lång väntetid för att få en god man. På blanketten Samtycke fyller du i ditt förslag på god man och skriver under. Då samtycker du till att den föreslagna personen blir din gode man.
Om personen du vill ha som god man/förvaltare, vill bli din gode man/förvaltare ska denne skriva på ett åtagande som du skickar in tillsammans med ansökan om god man. Om det är en person som inte är god man sedan tidigare ska denne också fylla i ett lämplighetsintyg.
Skicka in anmälan åt någon annan
Den här anmälan fyller du i om du vill söka god man eller förvaltare till någon du känner, men inte är närmast släkt till, eller som du möter i din yrkesutövning.
Skicka anmälan till: Överförmyndarkontoret, 851 85 Sundsvall
Om du har tillgång till nedan handlingar förkortar det handläggningstiden:
Läkarintyg
Underlagen för Läkarintyg om godmanskap och Läkarintyg om förvaltarskap finns på Socialstyrelsens hemsida.
- Läkarintyg om godmanskap, socialstyrelsens blankett Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Läkarintyg om förvaltarskap, socialstyrelsens blankett Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Yttrande
Yttrande från familj eller närmaste släkt. Yttrandet kan skrivas på ett vanligt papper eller på blanketten Yttrande, och bifogas anmälan.
Förslag på god man eller förvaltare
- Blankett, Ansökan om god man eller förvaltare Pdf, 211 kB, öppnas i nytt fönster.
- Blankett, Samtycke Pdf, 263 kB, öppnas i nytt fönster.
- Blankett, Lämplighetsintyg Pdf, 90 kB, öppnas i nytt fönster.
- Blankett, Åtagande Pdf, 340 kB, öppnas i nytt fönster.
- Blankett, Yttrande Pdf, 24 kB, öppnas i nytt fönster.
- Blankett, Anmälan om behov av god man eller förvaltare Pdf, 153 kB, öppnas i nytt fönster.
Ansökan
En ansökan lämnas in till tingsrätten av den som ansökan avser eller dennes nära anhöriga. När tingsrätten tagit emot din ansökan ska tingsrätten se om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda och förordna en person som ska vara god man eller förvaltare. Tingsrätten behöver underlag som visar att den ansökan gäller har ett hjälpbehov som beror på en kognitiv nedsättning. Det kan vara läkarintyg, social utredning, samtycke från den ansökan gäller, förslag på god man eller förvaltare och så vidare.
Tingsrätten brukar förelägga överförmyndaren att inhämta de handlingar som saknas. Om det inte finns ett förslag på god man eller förvaltare brukar tingsrätten förelägga överförmyndaren att hitta en person som vill vara god man eller förvaltare för personen som ansökan gäller. Hur lång handläggningstiden varierar beroende på hur snabbt vi får in handlingarna och hur snabbt vi kan hitta en person som vill vara god man eller förvaltare.
Anmälan
En anmälan lämnas in till Överförmyndarkontoret av en person som är inte är nära anhörig till den ansökan avser. När vi tagit emot din ansökan inhämtar vi underlag som visar att den ansökan gäller har ett hjälpbehov som beror på en kognitiv nedsättning om sådana underlag inte finns med i anmälan. Det kan vara läkarintyg, social utredning, samtycke från den ansökan gäller, förslag på god man eller förvaltare och så vidare.
Om det inte finns ett förslag på god man eller förvaltare ska vi också hitta en person som vill vara god man eller förvaltare för personen som anmälan gäller. Om förutsättningarn är uppfyllda kommer vi att skicka in en ansökan till tingsrätten som sedan fattar beslut. Hur lång handläggningstiden är varierar beroende på hur snabbt vi får in handlingarna som vi behöver och hur snabbt vi kan hitta en person som vill vara god man eller förvaltare. Även tingsrättens handläggningstid spelar in.
Den som är god man eller förvaltare har rätt till arvode och kostnadsersättning. Även nära anhöriga som har utsetts till god man eller förvaltare har rätt till arvode och kostnadsersättning.
Huvudregeln är att huvudmannen betalar
Arvodet betalas av huvudmannen, om den personens inkomst är större än 2,65 gånger prisbasbeloppet och/eller tillgångarna är större än två gånger prisbasbeloppet. I annat fall står kommunen för arvodet.
Prisbasbelopp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hur mycket gode mannen eller förvaltaren får i arvode
Överförmyndaren bestämmer en gång per år hur mycket gode mannen eller förvaltaren ska få i arvode utifrån vad gode mannen eller förvaltaren har gjort under året som gått. Beslut om arvode tas i samband med granskningen av gode mannen eller förvaltarens årsräkning enligt Överförmyndarnämnden Mitts arvodesprinciper. Arvodet utgår med % av prisbasbeloppet i delarna förvalta egendom och sörja för person. Insatser som gode mannen elle förvaltare gör i bevaka rätt arvoderas per timme.
Kontakt
Överförmyndarkontoret
Telefon: 060-19 13 90
E-post: overformyndarnamnden@sundsvall.se
Adress: Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall, Besöksadress: Norrmalmsgatan 4, Besök endast efter överenskommelse, kontakta oss och boka en tid.
Öppettider: Vecka 1-24 måndag-fredag kl. 09.00-11.00, vecka 25-35 måndag-onsdag kl. 09.00-11.00, vecka 36-52 måndag-fredag kl. 09.00-11.00
Therese Samuelsson Östlund
Överförmyndarchef
E-post: therese.ostlund@sundsvall.se
Adress: Överförmyndarkontoret, Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Omsorg och hjälp
- Anmälan till informationsträff för att bli god man och förvaltareLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansök/anmäl behov av Insatser inom vård och omsorgLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansöka om förvaltarfrihetsbevisLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansöka om uttag från överförmyndarspärrat kontoLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om bostadssocialt hyreskontraktLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om ekonomiskt biståndLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om ekonomiskt stöd för merkostnader vid ordinarie assistents frånvaro/sjuklönekostnadLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om LSS-insatserLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om samtycke till fördelning vid arvskifteLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om samtycke till försäljning av fastighet, bostadsrätt eller tomträttLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om samtycke till underårig att få bedriva näringLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Avgiftsberäkning för hemtjänstLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Entledigande god man/förvaltareLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Förteckning ställföreträdarskapLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Informationssamtal ansökanLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Inkomst- och bostadsförfråganLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Intresseanmälan för frivilligt socialt arbeteLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Klagomål och synpunkter - Vård och omsorgLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Nära vård, utvecklingsidéer och projektLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Omprövning av förvaltarskapLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Oro för barn - anmälanLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Provberäkna ekonomiskt biståndLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Redogörelse för ställföreträdare för omyndigaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Redogörelse ställföreträdare för vuxnaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Samarbetssamtal intresseanmälanLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Sök utförare av hemtjänstLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- UtförarportalenLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster